MENÜ
DentIng fogszakorvosi és mérnökiroda
Minőség, korrektség, eredményesség
A mosoly és a tudás nálunk jár Önnek...

FOGAINK EGÉSZSÉGÉÉRT

Ha hideg, meleg, savas vagy édes ételek, italok fogyasztásakor éles fájdalmat érzünk, akkor érzékenyek a fogaink. Az igaz, hogy remek fogkrémek vannak, amelyek  folyamatos használat után megszüntetik a fájdalmat, de ez egy figyelmeztető jelzés, hogy fel kell keresnünk fogorvosunkat, aki felméri fogaink állapotát.

Az érzékenység két ok miatt alakulhat ki. Az egyik az ínyünk visszahúzódása, szabadon hagyva a fognyakat, amely érzékenyebb. A másik esetben pedig a zománc kopott  meg a fogainkon, és szabaddá vált az ún. dentin.

A fogíny visszahúzódását okozhatja fogkő, amely a fogakat borító plakkból, foglepedékből alakul ki. Nemcsak a természetes fogakon alakulhat ki, hanem a protéziseken,  fogpótláson is. Ha nem mostunk fogat, vagy nem a megfelelő módon, akkor a plakk elmeszesedik és rárakódik a fogaink tövére. A fogkő egyre feljebb terjeszkedve lenyomja  a fogínyt, ezért fogaink  meglazulhatnak, egy idő után ki is esnek. A fogkőben rengeteg baktérium található, mely károsíthatja a fogakat és kellemetlen szájszagot  eredményezhet. A baktériumok rárakódhatnak a nyelvünkre lepedéket képezve ott is, továbbá gyulladást okozhatnak a szervezetben, ha továbbjutnak a szájüregből. A fogkő kezelése  csak fogorvos által műszeresen lehetséges, viszont gyorsan egyszeri alkalommal megszabadíthat orvosunk tőle. A kezelés után az íny elfoglalja régi helyét, erősítve ismét a fogainkat.

Ha az érzékenységet a fogzománc kopása idézte elő, felül kell vizsgálnunk étkezési szokásainkat. Kerülni kell az olyan ételeket, amelyek saveróziót okoznak. A szénsavas italokat  csak szívószállal igyuk, ha gyümölcsöt eszünk, ne rágjuk sokáig. A fogmosással várni kell legalább egy órát, ha savas ételeket, vagy italt fogyasztunk, mert ekkor a  legpuhább a fogzománc. Válasszunk alacsony dörzsölő hatású fogkrémet - orvosunk biztosan tud ajánlani megfelelő típusút, ha nem tudunk dönteni.

Naponta legalább kétszer mossunk fogat, reggel, amikor munkába megyünk és este, lefekvés előtt. Ha csak erre a két alkalomra van lehetőségünk, használjunk szájvizet. Ezekben a termékekben gyulladáscsökkentő  és foglepedék képződését gátló anyagok vannak.  A fogselyem használatával a fogak közötti réseket is meg tudjuk tisztítani,  ahova a fogkefe nem ér el.

A fogágybetegség kialakulásának fő rizikótényezői a dohányzás, terhesség, cukorbetegség, stressz okozta helytelen táplálkozás.

Sokszor hallottuk már, hogy az első fogak megjelenésekor fordítsunk figyelmet a fogszuvasodás megelőzésére kisbabáinknál is. Kaphatóak a korosztálynak megfelelő  csökkentett fluortartalmú fogkrémek és kicsi fejű, lekerekített fogkefék is. Az elhasználódott fogkefét legalább 2-3 havonként, fertőző betegség után azonnal ajánlatos kicserélni. Ne adjunk cukros teát és gyümölcslevet a cumisüvegben, vagy ivópohárban, ha a gyermekünk nyugtatásra vágyik. Nem  az íztől nyugszik meg ha elalvás előtt cumizik, vagy cumisüveget kér, hanem a szopizástól.

Sajnos elég kevés szó esik arról, hogy gyakran a szülők adják át a fogszuvasodást okozó baktériumokat gyermekeiknek azáltal, hogy lenyalják a kicsik kanalát, vagy a  földre leesett cumit így próbálják gyorsan letisztítani.

A gyermekkorban, serdülőkorban kedvelt cukros ételek fogyasztása megnöveli a fogak romlását. A közhiedelemmel ellentétben nem a mennyiség, hanem az időpont a  döntő. Ha két főétkezés között nassolunk édességet, az rárakódik a fogainkra és megnő a fogszuvasodás veszélye, mert étkezés után a fogzománc védtelenebb. A  szakemberek gyümölcsöt, zöldséget, joghurtot ajánlanak a cukortartalmú ételek, italok helyett.

Felnőttkorban a nőknél fokozottabban kell ügyelni a szájhigiéniára a terhesség esetén. A folyamatos ellenőrzés nemcsak a terhesség és a szoptatás alatt létrejövő  fogszuvasodást és ínygyulladást előzi meg, hanem a csecsemőket is védi. Az utóbbi időben egyre több adat bizonyítja, hogy a kis súlyú koraszülöttek esetében gyakoribb az  előfordulása annak, hogy az anya kezeletlen fogágybetegségben szenved.

Idős korban a legtöbb problémát a fogpótlások, protézisek elhanyagolása jelenti. A protézis alatti szájnyálkahártya elfertőződhet, ezért nagyon fontos a fél évenkénti fogorvosi  ellenőrzés. Szájszárazságot okozhat ebben a korban a gyógyszerek szedése, hormonális változások, vagy nyálképzés zavaraival járó betegségek.

A Xerostomia komoly probléma, a nyál fontos antibakteriális hiánya miatt a fogíny nagyon hamar megbetegszik. Ez továbbterjed a még meglévő fogakra, amelyeket nagyon  hamar el lehet így veszíteni és ezután az egész szervezet egészségi állapota is leromlik.

Szájszárazságot leggyakrabban a gyógyszerek okoznak. Sajnos ebben az esetben a kiváltó okot nagyon nehéz megszüntetni. Megoldás  lehet olyan szájszárazság elleni készítmény, szájvíz vagy fogkrém, ami antibakteriális enzimeket tartalmaz, ezáltal erősíti a nyál természetes védekező rendszerét.

De a legfontosabb: ne várjuk meg, amíg fájdalmat érzünk, vagy fogmosáskor fogínyvérzést tapasztalunk, hanem 6 hónaponként kérjünk időpontot fogorvosunktól.

 

Hírek

 • Létrehoztuk honlapunkat
  2012-07-26 11:51:13

  A szerkesztés folyamatosan történik, a kép rövidesen összeáll. Köszönjük türelmét.

   

  Korszerű fogorvosi rendelő

  2012-07-26 15:26:17

  Korszerűen felszerelt,
  röntgennel ellátott

  FOGORVOSI RENDELŐ
  várja
  Pesterzsébeten,
  a Vasút sor 10/b. sz alatt.

  A rendelő a Mártírok útja-Vasút sor kereszteződésénél található.

  Rendelési idő:
  hétfőn és szerdán
  16:00 és 19:00 óra között.

  Várja Önt a DentIng® fogszakorvosi
  rendelő!

  Bejelentkezés a
  +36 30 919 0763 telefonszámon

   

  Rendelés szünetel

  2012-07-26 15:56:26

  2012. július 24-től 2012. szeptember 2-áig a rendelés szabadság miatt szünetel.

  Köszönjük megértésüket.

  Bejelentkezés 2012. augusztus 21-étől.

Asztali nézet